Beplanting en bomen aanleggen in de winter

De winter is bij uitstek de beste periode om nieuwe beplanting en bomen aan te planten. De bomen en planten zijn in rust en dit geeft de wortels de tijd om zich te vestigen, zodat het wortelsysteem zich kan ontwikkelen voordat het groeiseizoen begint. 

In deze blog laat Rienk Bernhard je kennismaken met de Berdi aanpak op het gebied van beplanting en bomen aanplanten.

 

Het kiezen van juiste groeimedium

Een goed groeimedium zorgt voor een evenwichtige mix van voedingsstoffen, vocht en lucht. Bij het planten van bomen in verharde gebieden gebruiken we vaak bomengranulaat of bomenzand. In gewone grond passen we teeltaarde toe of werken we de bodem op met bijvoorbeeld compost. Wij onderzoeken graag wat de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie, rekening houdend met de omgeving en kosten.


De juiste boom of beplanting op de juiste standplaats

Het selecteren van de juiste boom of beplanting voor de juiste locatie is van groot belang. Wij helpen je graag met opstellen van een doordacht beplantingsplan. Hierbij houden we rekening met factoren zoals de optimale standplaats, de specifieke kenmerken van de omgeving, de eventueel wens voor inheemse beplanting, het bevorderen van biodiversiteit, klimaatadaptie en de voorkeuren van bewoners of opdrachtgevers. 


Waterbeheer

Het aanleggen van een gietrand rond nieuw geplante bomen is essentieel. Dit helpt niet alleen bij het vasthouden van water, maar voorkomt ook dat het te snel wegloopt. Een goed waterbeheersysteem is cruciaal om uitdroging in de lente en zomer te voorkomen. 

 

De bodem in balans

Een luchtige, voedingsrijke bodem die goed water en voedingsstoffen vasthoudt, is cruciaal. Een goede bodembalans is dan ook onze uitdaging. We hebben bij Berdi een eigen mulchlaag ontwikkeld die veel voordelen biedt voor de bodemgezondheid. Deze mulch verrijkt het bodemleven, trekt nuttige regenwormen aan die op hun bun beurt helpen om de bodemstructuur te onderhouden. Daarnaast helpt de mulch in het behoud van vocht, vooral tijdens hete perioden en helpt het de bodem langer vochtig te houden door verdamping te verminderen. Een ander significant voordeel is de vermindering van onkruidgroei, omdat de mulchlaag voorkomt dat zonlicht de bodem bereikt. Dit resulteert in een lagere onkruiddruk waardoor er minder geschoffeld hoeft te worden.  

 

Mogen wij jou ontzorgen?  

Gedurende de hele winter kun je planten, zolang de grond bewerkbaar is. Er zijn echter diverse factoren om rekening mee te houden. Wij stropen graag de mouwen op en nemen de hele klus uit handen. Dit doen we voor bedrijven en gemeenten in Noord- en Midden-Nederland.  Wil jij nieuwe beplanting of bomen aanplanten? Wij komen graag met je in contact om je hierin te ondersteunen! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@berdi.nl 

 

info@berdi.nl
0527-653363

contact